Fem danske øer tænder Lys i Mørket

Foto: Magnus Berg Pedersen. Langeland
Profilbillede

Lørdag d. 6. november inviterer fem danske øer indenfor til en række forskellige kulturarrangementer, oplevelser og events samlet under temaet ”Lys i Mørket”. Arrangementerne kan opleves på Fanø, Langeland, Læsø, Samsø og Ærø, og omdrejningspunktet er at hylde øernes mørke nattehimmel. ”Lys i Mørket” er en del af Øhigh5 samarbejdet, hvor fem danske øer for første gang er gået sammen for at tilbyde ø-oplevelser og ferieminder året rundt.

De danske øer har et helt unikt vintermørke, og det kan besøgende opleve lørdag d. 6. november, når fem danske øer tænder for lyset i mørket i form af en række særarrangementer.

Ved flere af arrangementerne får publikum adgang til steder og områder, som normalt enten er lukkede for offentligheden, eller som kun ganske få mennesker kender til. Arrangementet er en del af samarbejdet Øhigh5, der tilbyder ø-oplevelser og fantastiske ferieminder året rundt.

Find rav i mørket på Fanø

Man kan ikke sige Fanø uden også at sige strand. Og rav. Lørdag den 6. november inviterer en ravkyndig guide på en vandretur med UV-lys i mørkningen.

Med ravlygter som værktøj er der gode muligheder for at finde rav i mørkningen, og med efterårets traditionelle rusk og blæst fra sydvest, er chancen endnu større.

Ravet på Fanøs kyster er 30-50 millioner år gammelt baltisk rav. Det anslås, at der årligt skyller mellem 300 og 500 kilo rav op på stranden ved Fanø. Tænk hvis du fandt et stykke…

To aftener tænder Langeland lys

På Langeland har det ikke været muligt at presse alle aktiviteter ind på en enkelt aften, så derfor strækker Lys i Mørket på Langeland sig over to aftener, og tager altså fredag den 5. november med i projektet.


Foto: Nikolajsen Foto

I den historiske købstad Rudkøbing kan bl.a. brandstationen, kapellet og vandtårnet besøges om fredagen. Også byens rådhus inviterer indenfor i tre digitale rum. Som noget helt særligt slukkes byens gadelys fem gange i løbet af aftenen, hvor forskellen mellem lys og mørke kan opleves over byens tage.

Lørdag tænder Langeland lys fra nord til syd, og her kan man eksempelvis besøge et fyrtårn, tage på aftenrundvisning på Tranekær Slot, opleve en koncert og vandretur i skovens mørke, finde sine LP´er frem og lytte til dem i kirken eller høre abstrakte musikalske værker i en mølle.

Som noget helt unikt kan det gigantiske digitale værk ”Insektskoven” af den langelandske internationalt anerkendte kunstner Alfio Bonanno, opleves på Skovsgaard Gods.

Lys i mørket over Læsøs kyst

Læsø blev i gamle dage kaldt Kattegats blæksprutte, fordi de mange rev omkring øen fangede skibene. Fra 1858 til 1888 strandede således hele 624 skibe ved Læsø. Strandingerne var en væsentlig indtægtskilde og skibstømmeret blev brugt som byggematerialer på den skovløse ø.

Storedal på Læsøs nordkyst er et af de steder, hvor mange skibe er strandet. Lørdag den 6. november er det muligt at genopleve skibet Floras dramatiske forlis og den omfattende redningsaktion i 1882, hvor flere læsøboer mistede livet i forsøget på at bjerge skib, gods og overlevende sømænd.

Ved Lys i Mørket på Læsø inviteres til en mørkevandring ved Storedal i selskab med Poul Christensen (Syde-Poul), som fortæller historien om Floras forlis. Efter fortællingen vandres langs den mørke strand til Redningshuset, hvor der serveres en rygende varm gullaschsuppe.

Samsø hylder mørket

Samsø har så lidt lysforurening, at øens mørke er en del af EU-projektet Night Light. Lørdag den 6. november hyldes Samsøs mørke.

Kunstnergruppen MYRKR gæster øen med en mørkningsworkshop med fortællinger, hygge og lydcollager og en mørkevandring, der bevæger sig i et spændingsfelt mellem magi, hverdagsfortælling og videnskab i undersøgelsen af mørket.

Mørkt bliver det også, når Samsø Observatorium slår dørene op og åbner den store linse, som gør det muligt at følge meteorsværmen Leoniderne, som netop i begyndelsen af november passerer jorden. Og Samsø…

På Ærø lyser de lokale attraktioner op

Ærøskøbings smukke indre by står stort set uændret fra 1800-tallet. Byen kan bryste sig af at have noget så sjældent som et aktivt korps af vægtere, som i gamle dage havde til formål at holde øje med ildebrande, afværge slagsmål og tyverier samt tænde og slukke byens lygter.


Foto: Daniel Villadsen

Nu om dage er det noget fredeligere, og det kan man ved selvsyn opleve lørdag den 6. november til Lys i Mørket på Ærø, hvor man blandt andet kan komme på vægtertur gennem Ærøskøbing med efterfølgende vægterplatte. Lidt længere mod sydøst, i den gamle søfartsby Marstal, kan man nyde en lysandagt i Marstal Kirke med sang og ord til eftertanke. 

På nordspidsen af Ærø inviteres til stjernekiggeri fra toppen af Skjoldnæs Fyr.

Fakta om Øhigh5

Projektet Øhigh5 er et samarbejde mellem de fem ø-kommuner Fanø, Langeland, Læsø, Samsø og Ærø. Projektet løber over en treårig periode og har det første år omhandlet ø-vandring, ø-golf, ø-surf, ø-instaspots og ø-mørke. Du kan blandt andet deltage i en ø-golfturnering, finde ”hemmelige” instasteder og glæde dig til en kommende ø-camino.

Projektet er støttet af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse, Landdistrikternes Fællesråd og de fem kommuner.

Kilde: Redaktionen
Denne artikel er udarbejdet af 3. part. Indholdet er hverken sponsoreret eller betalt. De holdninger, der måtte fremgå, repræsenterer ikke redaktionen.